Maja & Ceus kattungar 12/5 2020

Maja
Ragdoll/Perser född 2018

Ceus
Ragdoll/Helig Birma född 2017

Ragdoll: Man menar att Ragdollen är perfekt som innekatt, tack vare sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarnas olika nycker och det inkluderar både djur och barn. 
Deras mest karaktäristiska drag som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den bli lika lealös som en "trasdocka" den har fått sitt namn av.

Perser: Perserkatter är mycket lugna djur som gärna hålls som innekatt eftersom den bara har en svag rörelseinstinkt. Dessa karakterisktiska drag har gjort den till en av de mest omtyckta kattraserna! Perserkatter älskar att gosa och kela med människor och är väldigt tillgivna. Den långa fina pälsen med tjock underull är perserkattens främsta kännetecken.

Ragdoll: Ragdollen sägs vara en lättjefull och lugn katt motionerar ogärna mer än nödvändigt. De flesta ragdolls uppskattar lek och bus men lekarna brukar vara lugnare än andra katters.

Ragdollen är nyfiken och människokär, den är i regel mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar skötsel som tex kloklippning, pälsvård och bad.

Helig Birma: Helig birma, oftast kallad endast birma, är en lugn, vänlig och tystlåten ras även om den gärna ”pratar” lite tyst och är bestämd och vet oftast vad den vill.
Med sitt lugna temperament är den  sällskaplig och anpassningsbar. Birman har en blank och silkig, medellång päls med lite underull vilket gör att den kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt ofta.

18/7-20 ja nu är dom ju snart 10 veckor men jag har i alla fotograferat dom och vägt dem idag. 

Hmmm vad har hänt sista veckorna jo dom har börjat gå på stora lådan. Jag har en sån där man hoppar ner i, vilket gör att dom måste vara lite större för att klara av det.
Så minsta/lägsta lådan 5 cm hög använde dom kanske 1 -1½ vecka, sen bytte vi till en vanlig kattlåda först utan kant sen med kant. Javisst har vi haft lite olyckor där dom inte tyckte att min plan med att flytta lådan till badrummet var så bra så dom fortsatte att göra sina behov där lådan HADE stått. Men det löste sig snabbt genom att jag ställde dit lådan igen sen fyttade den bit för bit samt satte ner dom i lådan i badrummet när den var på plats där.
Den stora lådan testade jag för ca 2 veckor sedan tror jag men då verkade det vara för tidigt, men sen testade jag efter ytterligare en dag och då ställde jag en liten låda framför som trappsteg  och då fungerade det hur bra som helst. 
Vad har mer hänt, inte så mkt mer än att jag har tagit beslutet att inte para Maja igen utan försöka få köpa en Ragdollhona och fortsätta min aveslverksamhet på henne. 

7/7-20 Nu är dom små liven 8 veckor och har idag fått sin första vaccination.

Dessutom upplevde dom sin första biltur och dom var knäpptysta hela vägen både dit och hem. Och dom var superduktiga när dom blev vaccinerade, ingen av dem reagerade ens. Dom skall ju också avmaskas nu men det gör jag imorgon, så det inte blir för mkt på en och samma dag. 

Det serverades mat när vi kom hem från veterinären och alla 3 åt med god aptit.  
Nu är dom vägda och fotograferade samt att bilderna är upplagda på sidan.

Utvecklingsmässigt, så tar som sig högt och lågt i lägenheten, det enda stället dom inte tar sig är vasken i badrummet och köksbnken, annars är säng, bord, fåtöljer, skrivbord osv inte längre fredat utrymme. Alla sover i vår säng de flesta nätter och vi har provat om domklarar att gåpåstora lådan somman hoppar ner i ...men det är lite förtidigt. Jag har börjat träna dem att komma närjag ropar mat och det fungerar ganska bra.

30/6 ja nu är jag tillbaka på rätt dag i alla fall... De senaste dagarna har gått åt till att annonsera katterna, svara på frågor ta beslut på hur man skall gå tillväga. Försäkra dem, alla 3 och då är dom försäkrade i Folksam fram till att dom är 14 veckor (tror jag det var) och en dolda fel försäkring till domär 3 år. Sen har vi beställt vaccinations tid till  på måndag för då hinner vi vaccinera en gång till innan dom åker härifrån. Jag upptäckte själv att det var såmkt nytt när jag hämtade maja att jag glömde att hon skulle vaccineras efter 3 veckor...så för att underlätta för de nya ägarna och för att säkerställa att katten är skyddad så fixar jag det innan leverans.

Och ja jag upptäcker att min erfarenhet är otillräcklig ännu. Så försöker man tillfredställa andras önskemål istället för att ha en fast plan som man jobbar efter. Men men det kan bara bli bättre. Nu har vi i alla fall konstaterat att sälja katt är mkt annorlunda mot att sälja valp, med det sagt inte sämre utan bara annorlunda.
Vad vi har kommit fram till är att öppna huset för potentiella kattköpare under några dagar, samla info och sedan i lugn och ro sätta oss ner och titta på vilka av dem som tittat på katterna och fortfarande är intresserade....vi tror passar med de två ungarna för att erbjuda dem at köpa dem. 

Vår önskan är ju att där dom hamnar skall bli deras föralltid hem. Kattungarna å andra sidan är super aktiva nu och leker i hela huset, klättrar upp på stolar och har nu två favoritplatser, den ena är korgstolen och den andra är Lojes recliner...LOL. Så efter intensiv lek så däckar dom i någon av stolarna.
När vädret är bra är dom ute i omgångar eller större delen av dan, dom både äter och sover ute om vädret är gynnsamt. Territoriet sträcker sig till terassen än så länge så det är inte så stort. 
Alla tre är sällskaps sjuka och gillar att bli klappade, ffa pojkarna Bella är som sig bör lite försiktigare när det gäller oss människor men en lejoninna när det gäller att brottas, kampas med brorsorna. Barnbarnen har tillverkat halsband till dom som dom var helt ok med att ha på sig.

Idag fick vi hem ett litet krypin/lek/gömställe för dem  men än så länge har dom inte riktigt funnit nyttan och glädjen med det.
Ja det var denna lilla uppdatering. 

27/6 Nja det blev en strykare att jag missade denna veckan också men nope, nu är dom vägda och bilder tagna.
Boo han gillar och ligga vid boppen hela tiden mest och är den coolaste av dem. Bim är lite mer aktiv och leksen och lilla Bella är tuffast av dom, med två storebröder. Men hon är fortfarande mild och go och gillar att bli pysslad med. Dom är ute ngr timmar om dagen i omgångar och går ut och in själva. Dom sover gärna ute på altanen hela dagen när dom inte utforskar allt vad altanen har att erbjuda i form av grässtrån, flygfän, blommor och klättermöjligheter.

Denna vecka har gått åt att träna var och hur högt, man kan klättra och sen hoppa ner. Och även kloklippning har avklarats med visst besvär...inte är det lätt inte att klippa de små klorna. Att sova i sin egen bur är ett minne blott, nu är det Astas (hundens) fina kudde som är favoritplatsen. Annons på blocket har lagts ut och det har resulterat att vi har många som köar på båda katternar.

Maja har hämtat sig fint och har nu börjat med P piller igen, efter att ha hittat en veterinär som skriver ut dessa. Så skönt,nu slipper man vara orolig för att hon skall gå ut och skaffa oplanerade bebisar och tätt inpå denna kullen. Så planen är att hon skall få p piller fram till agusti sen slutar vi så hoppas vi att hon går i löp på senhösten så vi kan få vårungar nästa år... så kanske det blir 2 kullar nästa år med gott om mellanrum, så hon kan hämta sig emellan.

16/6 Jahapp så blev dom 5 veckor och jag har missat att uppdatera er med vad som har hänt under vecka 4 vilket jag är ledsen för...men det går helt enkelt för fort. Vi bygger, säljer massor i vår webbshop och dessutom så försöker man fixa lite i trädgården och med hund och hästar...
Men vår kattungar så himla fort det går, nu springer dom, äter både torr och blötfoder, GÅR PÅ LÅDAN = rumsrena <3 Och dom har smakat på frisk luft, dvs dom har gått ut på altanen och dom är kaxiga skall ni tro. Dom klättrar och springer på trädäcket och njuter av frisk luft, dock är dom bara ute kortare stunder och bara när vi sitter där men det uppskattas enormt av Maja som får lite lugn och ro då.
Dessutom har dom börjat leka med annat än varandra, vi har tagit fram bollar, pinnar med snören och fjädrar på, en boll i en form som man kan rulla och TUNNELN...vår nylontunneln har varit otroligt populär, den köpte vi när Maja och hennes kompis Conny var små och dom älskade den också.
Dom leker intensivt sen däckar dom där dom är, så ibland sover dom på golvet, ibland i buren och ibland på Astas (hundens) kudde.
Idag är dom vägda fotograferade och avmaskade och jag skall beställa tid för vaccinering som kommer att ske när dom är 8 veckor, så passar det att dom får sin andra spruta samma vecka som dom blir 12 veckor och skall flytta hem till sina nya ägare.

2/6-20 3 veckor idag, jösses vad tiden flyger.
Nu har dom ju flyttat ner på golvet sedan nästan en vecka. För det började kännas akut redan efter förra veckan när jag skrev om det så då åkte dom ner på golvet med bur och allt. Maja var lite missatänksam först men betämde sig för att gillaläget efter en stund.
Och det var i grevens tid för nu klättrar dom ut och in själva, framför allt Bella hon är liten men naggande god. Det är lite ostadigt på benen fortfarande förutom för Bim som är kaxigast i stan, han kan ju snart springa medan Boo och Bella är försiktigare när dom tar sig fram. 
Veckan har annars flutit på bra, dom äter och sover mycket men reagerar på alla ljud och rörelser i rummet.
Dom börjar nästan gilla att man borstar dom nu och dom är helt vana vid att hunden Asta tvättar dom mellan varven, och Maja är också helt ok med den hjälpen. 
Katten Conny, vår kastrerade hankatt tycker att både Maja (bara just nu, annars gillar han henne) men framförallt ungarna är det värsta som hänt i hans liv.

30/5 Idag var det kloklippning på schemat, tidigare i veckan så borstade vi dem för första gången.
Jag har använt en mjuk nylonborste som förstaborste. Den svarta med cerice inslag har en mjuk (bebismjuk) vit borste och en svart lite hårdare borst och den vita med lila inlägg har en mellanmjuk borst. Jag började med den mjukaste (Svart borste/vit sida) och den kommer jag att använda ett tag för att sedan övergå till den vita/lila och sen över på svart/cerise och svart borst. Den får vi se när det är läge för lite annan variant dvs med kamliknande för längre päls.
Till Maja använder jag en HPP kam som är antistatisk och fungerar alldeles utmärkt. Får se om vi kan ta hem dem till shopen längre fram. 
Men borstarna har vi redan hemma för den som är sugen på att prova, jag har även tagit hem borstar och groming kammar för längre päls. Du hittar dem i fiskfoder.se än så länge men inom kort hoppas jag vi hinner lägga upp dem i sniberups.se som är tänkt att bli vår nya heltäckande smådjurs shop.

Klosaxen hade jag redan hemma, och det är en kattsax som jag köpte till hundarna, då vår första hund avskydde att klippa klorna och den större hundsaxen var för klumpig att använda (för mig i alla fall) Jag ÄLSKAR denna lilla behändiga sax och jag kommer att köpa in och lägga upp den eller något liknande i shopen. 
Ps. buren står numera på golvet och det går jättebra. Foto kommer med nästa uppdatering.

26/5-20 2 veckor gamla idag. Inte riktigt 1 hekto upp denna vecka, men så rör dom sig mkt mer nu...dom kan ju inte gå riktigt ännu men dom hasar sig fram bättre och bättre. Ögonen är helt öppna och man kan nu ser att dom vita får blå ögon och den svarta har än så länge mörka ögonon och verkar ha ett mer perser likt utseende. Den svarta har ett vitt w på bröstet och lite vitt mellan bakbenen, annars helt svart. Dom vita är numera mörka på öronen, har mörka nosar och både tassar och svansar är mörkare, så det verkar som om Birma och Ragdoll har slagt igenom mer på dem.

Dom hör, i alla fall starkare ljud, för dom reagerar på ljud. Maja ligger mkt hos dem men dom äter inte hela tiden längre. Dom har börjat leka så smått. Och idag blev det avmaskning för första gången, INTE uppskattat. Nästa vecka är det tänkt att klippa klorna försiktigt plus att vi nu kommer att börja borsta dom så nätt. Livet går sin gilla gång och vi har börjat fundera på att sätta ner buren på golvet snart, för att ge dem chansen att gå ut och börja upptäcka världen. 

19/5-20 1 vecka idag och alla har gått upp ca 1 hg från födelsevikten. Och jag gissar att ni ser det jag ser...jo ögonen börjar öppnas :)  Dom sover och äter hela dygnet och Maja sköter sig med den äran. Hon går ut korta stunder och äter och dricker jättebra. Hon gillar inte katten Conny, vår kasterade hankatt men hunden Asta går jättebra. Och som ni kan se hade jag eminent hjälp av mina fina barnbarn vid vägning och fotografering idag.

kattungarna 17 maj 20 kattungarna 17 maj 20

18/5 Nu är ungarna snart en (1) vecka gamla.
Dom är vägda varje dag och försiktigt hanterade för att vänja dem.
Maja skrämde oss i torsdags genom att kräkas hela dagen och inte få i sig vare sig vatten eller mat, vi matade henne med vätskersättning (hemmagjord, Jag lägger receptet under "Tips" rubriken, där kommer jag även att lägga vårat tips för bädd och sovplats.)

Ungarna gick ner eller stannade i tillväxt under ett dygn när detta pågick, sen har dom gått upp igen. Vi tror att kräkningarna berodde på att hon ätit efterbörderna, men vet såklart inte.
Hur som haver så har vi nu bestämt oss för vilket kön dom små liven har och det publiceras imorgon med dom utlovade bilerna. Nu börjar dom ju likna små katter <3 

Äe du intresserad av en kattunge så hör av dig till swshows@live.se

Hjärtligt Välkommen
Monica & Lars Olof
Sniberups.se

12/5 helvit katt 119 g

12/5 Helvit katt 114 g

12/5 Svart katt med vitt tecken på bröstet 104 g

12/5 var det då äntligen dax!

Maja var orolig från tidig morgon och vankade oroligt runt i huset, jamandes. Magen hade "trillat ner" och hon var smal över ryggen Hon kunde inte hitta någon lämplig plats att ligga på utan provade olika hela tiden.
Jag somnade ..trött efter nattjobb men vaknade vid 9.30 utan att sambon hittade en fin helvit blöt kattunge med hel påse hängades kvar liggandes på golvet nedanför min säng, vi torkade den och la den i buren som köpts in för ändamålet, men det tyckte inte Maja så tog med sig sin bebis och gick och la sig i lilla huset jag köpt för läng sedan och fick en helvit unge till så då hade vi ju de två man sett på ultraljudet. Men efter någon timme kom så en till svart liten parvel. md vitt v på bröstet 

Så allt väl, dom började dia ganska snabbt, så nu blir det vägning varje dag närmaste veckan för att se att dom äter ordentligt. I dag tror jag att de vita är hanar och den svarta är en hona men vi får se när dom är närmare 10 dagar. 
Maja skall duschas i baken när hon vilat sig lite, sen blir det att låta dem hämta sig i lugn och ro och för oss att göra detsamma, det blev ju inte mkt sömn efter 3 nätters nattjobb :) men det var det värt.

Den 7/3 var vi i Hässleholm hos Sara och lämnade Maja för att träffa och förhoppningsvis fatta tycke för den vackra Ceus.
Vi menade att Maja var i Löp, i tidigt stadium och Ceus visade intresse för henne direkt, men som den gentleman han är så la han sig platt en bit ifrån och väntade. Sara har sedan berättat att hon sett dem para sig flera ggr men osäkert om det fungerat.
Nu har vi hämtat hem Maja efter 1 vecka hos Ceus.
Och vi kommer nu att ultraljuda henne i vecka 14 för att se om det växter några bebisar där. Håll ut.

På bilden ser ni Ceus i sin utebur, foto privat.

6/4-20 Ultraljud på Löberöds djurklinik, trevligaste djurkliniken jag har varit på. Familjär, lugn, effektiv, ok prissättning och känns väldigt professionelll. 

Det visade sig på dag /vad vi tror på dag minst dag 24 av dräktigeten att det finns minst 2 små ungar i livmodern. Såååå söta. Tack snälla för hjälpen dag och Maja var en stjärna som vanligt <3 

19/4 Maja är idag vägd för andra gången.
Jag vägde henne måndagen den 6/4 när vi gjorde ultraljudet och då vägde hon 4,1 kg. Idag söndag 19/4 väger hon 4,4. Idag åkte fästingmedel på och jag tänkte avmaska henne imorgon, så det inte blir för mycket på en gång. Så blev det lite pälsvård, hon kräver som tur är inte så mkt av den varan utan det räcker med 1 gång/ vecka eller var 14;e dag.

Hon har börjat få kattungefoder sedan ca 4-5 dagar sedan, inte helt lätt att se till att kolossen Conny (vår andra katt) inte äter av det men vi byter foder hela tiden, när Maja kommer in sätter vi ner hennes skål och när Conny kommer in så byter vi till hans med magrare foder:) Nja det lyckas juinte alltid men ganska bra i alla fall.
Ni kanske undrar hur vi löser frågan med hundar och katter i samma hushåll och måltider versus fri tillgång på mat? 
Det blir en liten förklaring på det också, håll ut.
Jag tänkte att jag skulle lägga upp vad jag använder när jag borstar/kammar henne och vilkjet hon gillar bäst, hoppas jag hinner imorgon.

12/5 Det har ju varit uruselt med uppdateringar men uppbyggnaden av den nya husdjurs shopen Sniberups.se, driva fiskfoder.se (som har raket ökat i omsättning) och  försöka vårfixa i trädgården plus jobba såklart har tagit all tid. Men Maja har sakta men säkert växt och växt.
Magen är rakad sedan några veckor tillbaka och en plats för henne att ha kattungarna har fixats. Hon har fått maskmedel och fästingmedel. Hon har gått ut och in ända fram till idag men utevistelerna har varit ganska korta på hennes val. Här är en bild på en rakad mage :) 
Idag hade magen "trillat ner" dvs hon var som helt smal över ryggen och väldigt pratig/gnällig och orolig, gick av och an i hela huset.
Så vi förstod att nu var det dags, och mycket riktigt vid 9.30 hade hon fött en helvit liten unge, sen kom det en vit till efter ca 30-40 min och eftyer ytterligare en tid en kolsvart. Jättekul, det innebär att vi är 100% säkra att det är våran utvalda Ceus som är pappa till Majas ungar. Läs mer och se bilder på ungarna under Kattungar 2020, där kommer dom att vägas och fotas varje vecka tills dom hittat sina nya hem.